Τι χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι Ρωμαίοι αντί για χαρτί υγείας;

1 Ιουλίου, 2020


Στα αρχαία χρόνια όπως είναι γνωστό δεν υπήρχε χαρτί υγείας. Το πιο κοντινό σε αυτό ήταν ο… πάπυρος αλλά δεν σκουπιζόσουν με αυτόν. Οι ρωμαϊκές τουαλέτες δεν είχαν καζανάκι. Ορισμένες από αυτές ήταν σ…


Στα αρχαία χρόνια όπως είναι γνωστό δεν υπήρχε χαρτί υγείας. Το πιο κοντινό σε αυτό ήταν ο… πάπυρος αλλά δεν σκουπιζόσουν με αυτόν. Οι ρωμαϊκές τουαλέτες δεν είχαν καζανάκι. Ορισμένες από αυτές ήταν συνδεδεμένες με εσωτερικά συστήματα υδραυλικών εγκαταστάσεων και αποχέτευσης, τα οποία διοχέτευαν ένα μικρό ρεύμα νερού που έρεε συνεχώς. Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη αποκάλυψη για τους αρχαίους Ρωμαίους, δείτε 9+1 ακόμη σοκαριστικά πράγματα που έκαναν στην αρχαία Ρώμη.

Αντί για ρολό χαρτιού τουαλέτας, ο αρχαίος Ρωμαίος είχε το λεγόμενο tersorium, που έμοιαζε με πιγκάλ. Ήταν ένα πινέλο με φυσικό σφουγγάρι, τα οποία αλίευαν στη Μεσόγειο Θάλασσα. Με το που σκουπιζόταν κάποιος, το ξέπλενε με νερό ή ξύδι και το άφηνε για τον επόμενο.

τουαλέτα αρχαίοι Ρωμαίοι

Το εναλλακτικό προϊόν ήταν κεραμικές πέτρες με την ονομασία pessoi, χωρίς να είναι σίγουρος κάποιος αν όντως ήταν βολικές.

πέτρες pessoi

Ποιες μεθόδους αντισύλληψης χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν;

Ο HIV προφανώς δεν υπήρχε (εμφανίστηκε τη δεκαετία του 80 όπως ξέρετε) και τα ΣΜΝ (Σeξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα) κατά πάσα πιθανότητα ήταν πολύ πιο ήπιας μορφής από ό,τι τα σημερινά.

Αλλά από την αρχή της ύπαρξης του ανθρωπίνου είδους υπήρχε ο τρόμος της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Και το «πρόβλημα» αυτό όφειλαν τα ζευγάρια κάθε εποχής να το αντιμετωπίσουν με ποικίλες μεθόδους αντισύλληψης. Όπως;

Υπάρχει σκαλισμένη ζωγραφιά, στον τοίχο μιας σπηλιάς στη Γαλλία, που υπολογίζεται γύρω στο 10.000 π.Χ. ενός άνδρα που φοράει προφuλακτικό κατά τη διάρκεια της σeξουαλικής συνεύρεσης. Από τι υλικό μπορεί να ήταν κατασκευασμένο το εν λόγω προφuλακτικό και πόση προστασία παρείχε, παραμένει άγνωστο.

Εκεί γύρω στα 1.700, πάντως, το προφuλακτικό ήταν φτιαγμένο από ένα μείγμα που αποτελείτο από αποξηραμένο δέρμα από όρχεις κάστορα και αλκοόλ. Συνεχίζετε να παραπονιέστε για το latex;

Ποιές μεθόδους αντισύλληψης χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν;

Οι Αιγύπτιες γυναίκες εισέπνεαν τα φυλλαράκια του θάμνου ακακίας (και βαμβάκι και μέλι). Η θερμοκρασία του σώματος προκαλούσε την έκκριση ενός ενζύμου που τώρα μπορεί να το βρει κανείς στα σύγχρονα σπερματοκτόνα.

Οι γυναίκες της Κωνσταντινούπολης χρησιμοποιούσαν σφουγγάρι βουτηγμένο σε χυμό λεμονιού ως μέθοδο αντισύλληψης.

Στην Μεσοποταμία μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης ήταν και ο θηλασμός τον οποίο συνέχιζαν οι γυναίκες (αφού είχαν γίνει μητέρες, προφανώς) για τουλάχιστον τρία χρόνια μια που κατά τη διάρκειά του η έμμηνος ρήση έχει διακοπεί και η σύλληψη δεν είναι εφικτή.

Στην αρχαία Κίνα τα ζευγάρια που δεν ήθελαν να αποκτήσουν άλλα παιδιά λάμβαναν ένα υγρό μείγμα που αποτελείτο από λάδι και υδράργυρο, βρασμένα σε υψηλή θερμοκρασία.

«Τα βρωμόλογα των αρχαίων Ελλήνων» – Ποιες λέξεις χρησιμοποιούσαν!

Στο εξαιρετικό βιβλίο του Μάριου Βερέττα, «Τα βρωμόλογα των αρχαίων Ελλήνων», γίνεται αναφορά στο τρόπο που οι αρχαίοι Έλληνες έβριζαν και χυδαιολογούσαν. Έτσι μας υπνωτίζουν μέσα από τα τρόφιμα! Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες δεν έτρωγαν …

Είναι γνωστό πάντως ότι οι αρχαίοι Έλληνες χυδαιολογούσαν συχνά και ήταν αθυρόστομοι.

Δείτε μερικές λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες όταν ήθελαν να μειώσουν κάποιον:

  • ΑΒΡΟΒΑΤΗΣ: θηλυπρεπής άνδρας με γυναικείο βάδισμα
  • ΓΥΝΑΙΚΟΠΙΠΗΣ: μπανιστιρτζής
  • ΕΣΧΑΡΑ: γυναικείο αιδοiο
  • ΕΥΠΥΓΟΣ: γυναίκα με ωραία οπiσθια
  • ΚΑΣΣΩΡΙΣ: πόpνη
  • ΠΟΣΘΩΝ: άνδρας με μεγάλο πeος
  • ΜΥΖΟΥΡΙΣ: γυναίκα που βυζαίνει πeος
  • ΕΚΦΑΥΛΟΣ: ατιμασμένος
  • ΚΟΒΑΛΟΣ: παράσιτο
  • ΚΟΠΡΕΙΟΣ: τιποτένιος


Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

Loading...
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.